Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Včasih tudi novinarju ni potrebno na dolgo, široko in podrobno razpredati, temveč lahko zapiše le preprosto in jasno: ”Hvala!” – ”Pridobiti gosta, ki se bo z veseljem in na podlagi krasne izkušnje vrnil še kdaj, celo čim prej!”

Telefon je zvonil brez prekinitev, od jutra do poznega večera, od začetka oktobra do konca Tedna restavracij 2013. Najprej so klicali chefi, gostilničarji in kuharji: ”Pa bodo gostje vedeli, da poteka teden restavracij?” jih je skrbelo po nepotrebnem, ker takoj ko smo odprli novo spletno stran in 65 vrhunskih slovenskih restavracij in gostiln začelo sprejemati rezervacije, so kontaktno telefonsko številko zasedli gostje. ”Kje je še prosto? Lahko kar pri vas rezerviramo? Prosim, nujno moramo dobiti prostor…” Šlo je celo tako daleč: ”Pravi astronaut je pri nas obisku in bi zelo rad obiskal ta teden prav to restavracijo …”

Tretja vrsta klicev pa je bila najbolj ubrana. In tudi najbolj prijetna. ”Čestitamo! Odlična ideja! Bravo! Hvala!”

Ekipa Tedna restavracij 2013, ki je zakrivila organizacijo, se zato čisto vsem, ki ste v tej množični akciji – ocenjujemo, da je bilo v devetih dneh v 65 restavracijah skupaj več kot 15.000 gostov! – sodelovali, zato iskreno in iz srca zahvaljuje ter se toplo priporoča tudi za – prihodnjič! Da, seveda, to je bil šele prvi vseslovenski Teden restavracij!

Seveda, odmevalo ni le na kontaktnem telefonu. Obiskovalci Tedna restavracij ste pridno odmevali po socialnih omrežjih, všečkali na našem Facebooku – zanj je skrbel Žan Lebe – in pošiljali fotografije jedi preko Instagrama na spletno stran tedenrestavracij.si.

Odmevi obiskovalcev in gostov pa so polnili tudi elektronski predal Rad Dobrojem. Ne, seveda, vsi niso le čestitali in hvalili, temveč je bilo nekaj pričakovanj večjih od stvaritev na krožnikih, nekaj natakarjev počasnejših od gostov, ki so se menjavali za mizami in nekaj jedi bolj oblačnih od obljubljenih štirih sončkov. Oziroma, godi nam, da je bilo 90 odstotkov gostov izredno zadovoljnih, in veseli nas, da bomo kritike lahko posredovali chefom, saj to pomeni, da bodo prihodnjič še boljši.

Do Tedna restavracij 2014 pa nikar ne pozabite pospraviti spletne strani tedenrestavracij.si med priljubljene, saj boste le tako pravočasno izvedeli, kdaj in kje boste spet lahko devet dni uživali tri vrhunske hode za prijazno ceno!

Violeta in Uroš Mencinger

P.s. Če pa kdo slučajno še ne verjame, kako je bilo, je tukaj še eden od številnih odmevov (Ime hranimo v srcu in e-mailu). Hvala!

”Včeraj se je zaključil Teden restavracij 2013, s tem pa tudi najino kulinarično križarjenje križem-kražem po Sloveniji. In kakšen teden, kaj šele zaključek je to bil! J Pri Lojzetu, Zemono: vrhunsko, od samega pozdrava iz kuhinje, ‘trgatvene malice’ naprej se je samo stopnjevalo, v okusih in v samih doživetjih posameznih jedi ter njihove prezentacije! Vrhunsko, vse do sladkega konca – originalne ‘slovenske potice’ in domačih Ferrero kroglic ter kombinacije kakija in kostanja! Za vse prste obliznit in vredno prav vsake pregrešne kalorije brez obžalovanja!

To je bil prekrasen zaključek čudovitega ‘dolgega’ tedna – devetih dni, polnih užitkov za vse čute! V tem času sva s prijateljem obiskala reci-piši skupno kar 15 restavracij ter preizkusila 17 različnih menujev. In prav vsak obisk je bil pozitivno presenečenje, nepričakovano doživetje, izkušnja zanimivega, novega in predvsem slastnega! Od Štajerske, preko Gorenjske, Ljubljane in vse do Primorske so se vrstile čudovite izkušnje, prijazni sprejemi, nepredstavljive kombinacije barv in okusov, ki so se zlile v vrhunske mešanice, ob spremljavi dobrega vina ter izjemnih občutkih ob poslavljanju in obljubah samemu sebi – sem pa še pridem!

Res je, da bi bilo treba ponekod narediti predvsem še kaj na počutju gosta. Opazne razlike so bile predvsem v pristopu oz. odnosu do gosta ter samega ‘nastopa’ oz. v prezentaciji hrane, oblikovanju zaokrožene zgodbe. Vsekakor so povsod bili prijazni in ustrežljivi, hrana pa dobra oz. celo zelo dobra, a se je vseeno precej čutila razlika med restavracijami, ki se ‘znajo iti’ takšno kuhinjo in med tistimi, ki tega (še) ne obvladajo najbolje in jim to še vedno pomeni predvsem ‘dobro hrano’… Ob slovesu in ko pomisliš za nazaj, se namreč spomniš ravno teh ‘neotipljivih’ sestavin, ki so prispevale k pozitivni izkušnji in te popolnoma navdušile – kot obisk dobre predstave ali koncerta – ali pa te pustile le (sicer zelo prijetno) sitega. Prav to je namreč po moje tudi ena dodanih vrednosti tega projekta – ne le privoščiti ljudem posebne okuse, ampak jim predvsem pokazati, kako naj celotna izkušnja vrhunske kulinarike zgleda in kakšne občutke naj pusti. Več ko bo gostov, ki se bodo tega zavedali in to posledično tudi iskali oz. zahtevali, več bo tudi takšne ponudbe in gostincev, ki se bodo za to potrudili.

Hvala, torej za to doživetje, hvala za voljo in energijo za izpeljavo tega projekta, hvala za nešteto novih idej, kam peljati posebne ljudi in jim privoščiti posebna doživetja, hvala za razširjanje obzorij, skratka – hvala za Teden restavracij!

Če bi sedaj sedela skupaj za mizo, bi dvignila kozarec in nazdravila z ‘Na še veliko tako lepih in prijetnih dogodkov, tako dobro izpeljanih projektov, na neusahljiv vir energije in novih idej – na Teden kulinarike 2014!’

Še enkrat – vse čestitke in pohvale za izjemen projekt, za kulinarično prebujanje Slovenije ter za pritegnitev toliko vrhunskih šefov! Mislim da je bil, vsaj pri naju, cilj dosežen: pridobiti gosta, ki se bo z veseljem in na podlagi krasne izkušnje vrnil še kdaj, celo čim prej!


Avtor prispevka: Uroš Mencinger | Objavljeno: 21.10.2013