Zapiski TR 2013: najboljši meniji

V času tedna restavracij dajo vsi od sebe največ in najboljše

V zraku je bilo več adrenalina kot vročine in vlage. Chef je drdral ukaze z listkov z naročili, ki jim je na tabli že ob pol enih dopoldan zmanjkovalo prostora. ”Angus tri, škampi dva, naprej ravioli, rep štiri, naprej riba …” Kuharji so se prerivali na tej, natakarji pa na drugi strani velike izdajne mize. ”Počakaj, da dodam še fojegra! Potresi zemljo! Dodaj daši!” so vzklikali svoja gesla v žargonu, ki je skozi drsna vrata tolažil polno jedilnico, da jim tam zadaj pripravljajo nekaj pomembnega. Še nikoli kuharska brigada v slovenski restavraciji z dvanajstimi mizami ni štela dvajset polno zaposlenih kuharskih rok! Plus pomivalka! V času Tedna restavracij JB obrača mize na dve uri, od poldneva do večera!

Povsod ni enaka gneča, toda povsod je isti adrenalin! V času Tedna restavracij se hočejo vsi kuharji, chefi, gostilničarji, patroni, vsi člani kuharskih in natakarskih brigad 65 vrhunskih slovenskih restavracij maksimalno izkazati. Zato je najboljšim, pravzaprav najtežje. Izvenserijski (več kot 5 sončkov) so vsem na muhi, tako gostom, ki za 13 evrov pričakujejo storitev za sto, kot drugim gostilničarjem, ki hočejo 13 evrov izkoristiti za dokaz o vrhunskosti. Odlični (5 sončkov) bi radi v najvišjo ligo, oni v čakalnici 5 (4,5 sončka) so jim tesno za petami, štirke pa so končno dobile priložnost, da pokažejo vse, kar znajo.

Med letom imajo zadnjo besedo gostje, v času Tedna restavracij pa chefi. Med letom bi eden rad gobovo juho brez gob, drugi pa dunajca brez drobtin. V času Tedna restavracij pa vsi rezervirajo dva tedna prej in potem nihče ne vpraša, čigave tačke so pod ocvrto panado, ali se da tudi brez telečjega jezika in kako pečeno je sedlo jagenjčka.

Teden restavracij je tako pretresel celotno slovensko kulinarično sceno, da dajo vsi od sebe največ in najboljše. ”Kakšni gostje!” se je le prvi dan čudil znani slovenski chef, ”tako urejeni, tako radovedni, tako dobre volje. Sprašujejo, okušajo, komentirajo, naročajo vino, pregledujejo jedilni list in vinsko karto …”

Gostje pa, ko je, še preden naročijo, na mizi kavna skodelica spenjene bučne juhe, ob njej pa na kosu svežega kruha mehko limonovo maslo in v kremi sveže skute hrustljavi kosmi prašičkove kože zanj ter sušenih krompirjevih olupkov zanjo: ”Torej niso le trije hodi?!”

V času Tedna restavracij samo najboljše!


Avtor prispevka: Uroš Mencinger | Objavljeno: 16.10.2013