Zapiski TR 2013: najboljši gostje

Zaradi takšnih gostov organiziramo Teden restavracij v 65 vrhunskih slovenskih gostilnah in restavracijah!

Niste samo vi, dragi gostje, težko čakali na Teden restavracij 2013. Kako šele mi, ki smo ga zakuhali! Nič čudnega, da smo bili lačni že večer pred tem … Malo protekcije? ”Bi lahko prišli že nocoj? Zaradi slik …” Oglasila se je Gostilna na gradu. Brez protekcije … ”Seveda, ni problema. Imamo že osem gostij, ki so bile tudi neučakane. Za jutri so bile že prepozne, zato smo se jih usmilili.”

In so šle prve fotografije s Tedna restavracij 2013 z Ljubljanskega gradu, že večer pred uradnim začetkom. Zato, ker je šlo osem Štajerk na izlet. Za ves vikend so možem prosto in se odpeljale razvajat po Sloveniji, v petek zvečer Ljubljana, v soboto čez dan Primorska, v nedeljo na poti domov okolica Ljubljane …, pet menijev, dva ženska večera, brez pomivanja in brez nakupovanja. Zaradi takšnih gostij organiziramo Teden restavracij!

Prva gosta v soboto točno ob 12. uri, ko se je uradno začelo, sta bila gospa z novo frizuro in gospod v novi kravati. Upokojenca, ki sta prišla držeč se za roke, med kosilom sta se ves čas pogovarjala, naročila sta vsak svoj meni in okušala drug pri drugem, ”da čim več poskusiva”. Po kuharjevem pozdravu (pogrinjku) sta glasno pohvalila in prijazno zaprosila: ”Lahko vidiva jedilni list? Saj zato sva tukaj, da preizkusiva, če bova še prišla!” Po predjedi sta naročila vsak kozarec vina, po glavni jedi pa pogledala v prihodnost … ”Jutri sva v Levu, pojutrišnjem pa sva rezervirala v Asu. Potem dva dni doma, nato pa greva na Gorenjsko.” Zaradi takšnih gostov organiziramo Teden restavracij!

Mlada družina je šla proti Operi in iskala hotel, o katerem je toliko slišala med košarkarskim prvenstvom. ”Tam je!” je prva našla iskano prvošolka in se korajžno uprla v vrata, da so lahko vsi trije vstopili prvič v hotel, ki so ga tujci na Trip advisorju ocenili kot najboljšega v Evropi. ”Rezervirali smo …” On je začel z jabolkom in jurčkovim patejem, ona z lososovo terino in ocvrtim korenčkom, punčka pa je ”kradla” malo tu in tam. ”Kaj pa bo za sladico?” je bila radovedna še pred govejim filejem s konjakovo omako ter filejem brancina z omako iz penečega vina, ker ”če bosta dobri, bom obe!” A potem je mamici vseeno pustila pol pistacijeve panakote z vanilijevo kremo, očku pa četrt čokoladne torte s piranskim solnim cvtom. Zaradi takšnih gostov organiziramo Teden restavracij!


Avtor prispevka: Uroš Mencinger | Objavljeno: 14.10.2013