Več kot 34.000 spomladanskih gostov

Rekorden pomladni Teden restavraciji v 82 najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah v znamenju nove slovenske kuhinje in lokalnih dobaviteljev

Vsak novi teden restavracij je še bolj množičen! Tokrat je pomladne menije v 82 slovenskih vrhunskih restavracijah in gostilnah preizkusilo več kot 34 tisoč gostov! A kar je še bolj pomembno od rekorda (lani jeseni 32.000) – zadovoljni so tako gostje kot gostinci.

Akcija za promocijo kakovosti slovenske kulinarike, ki pri nas poteka od leta 2012, je tako najbolj množična kulinarična akcija v Sloveniji. Selektor Tedna restavracij, kulinarični kritik Nedela Uroš Mencinger, je tokrat k sodelovanju povabil 82 restavracij, ki so imele nalogo, da pripravijo posebne menije z najmanj tremi hodi, po enotni ceni 15 evrov, z uporabo lokalnih sestavin in chefovim prispevkom razvoju slovenske kuhinje.

Uroš Mencinger: ”Nekaterim je uspelo bolj, drugi se bodo pa jeseni še bolj potrudili. Najbolj pomembno je, da so chefi začeli razmišljati o prihodnosti. Seveda, tradicija je zelo pomembna, toda brez kreativnosti ni napredka in slovenska kulinarika potrebuje pridevnik – nova. Zato bomo s tem nadaljevali, števila sodelujočih restavracij ne nameravamo širiti, tudi cena se bo ustalila pri 15 evrih, še bolj pa bomo vztrajali na kakovosti. Teden restavracij ni akcija, v kateri poceni ješ, temveč akcija, v kateri predvsem dobro ješ!”

Da tako mislijo gostje, so potrdili z izbiro restavracij. Na spletni strani www.tedenrestavracij.si so očitno dobro preverili ponudbo in izbrali tiste, ki so se najbolj potrudile pri pripravi menijev. Obisk v nekaterih restavracijah je tako krepko presegel tisoč gostov in množičen obisk je od chefov zahteval, da v desetih dneh pokažejo vse, kar znajo in zmorejo. Zelo nazorno je to opisal prvi med njimi, Janez Bratovž iz JB restavracije v Ljubljani: ”Če bi trajalo le še dan, dva več, ne bi zmogli. Pred tem smo dva tedna pripravljali vse potrebno, nato pa v času Tedna restavracij delali z razširjeno brigado v kuhinji in strežbi brez premora od jutra do večera. A se splača, zaradi zadovoljstva gostov!”

Zelo zadovoljni so bili tudi drugi slovenski chefi. Nekateri so ponudbo menijev za 15 evrov kar podaljšali, drugi so si po koncu vzeli nekaj dni počitka, tretji pa že začeli razmišljati, kaj bodo ponudili jeseni.

Andrej Kuhar, Vila Herberstein, Velenje: ”Bilo je čudovito, čeprav naporno. Kuhinja je v kleti, želel pa sem pozdraviti vse goste, tako da me noge pošteno bolijo. Res odlična in potrebna akcija!”

Roberto Gregorčič, Oštarija, Dolenjske Toplice: ”Vedno več je gostov, ki v tem tednu potujejo po celi Sloveniji in nato ocenjujejo ter komentirajo. Tako je prav!”

Jelena Tramšek, Gostilna Tramšek, Žerovinci: ”Končno so ljudje pripravljeni poskusiti nekaj drugega, razen goveje, gobove juhe in dunajskega … Prepričana sem, da je to za marsikaterega mladega kuharja, in tudi manj mlado kuharico, izziv, ki ti da krila.”

Krištof Bolka, Gostilna Krištof, Predoslje: ”Ves čas je bilo polno, tako da gremo zdaj na regeneracijo …”

Lena Klinar, Gora pod lipo, Tinjska gora: ”Sodelovali smo prvič in odprlo se nam je novo obzorje, ki je v našo Gorico pripeljalo mnoge zanimive goste. Uživali smo!”

Naslednji Teden restavracij bo jeseni. Datum bo objavljen mesec dni pred začetkom, na uradni spletni strani Tedna restavracij.


Avtor prispevka: Uroš Mencinger | Objavljeno: 03.04.2015