V znamenju nove slovenske kuhinje

Spomladanski Teden restavracij 2015 od 20. do 29. marca – Začetek že v petek – Prispevek chefov novi slovenski kuhinji – Vključitev lokalnih sestavin in pridelovalcev – Priporočena vinska spremljava

Še več restavracij – skupno kar 82, od tega devet novih – in meniji za 15 evrov, ki dokazujejo usmerjenost najboljših slovenskih chefov v ustvarjalno posodabljanje slovenske kuhinje, pri čemer si pomagajo s kakovostnimi lokalnimi sestavinami, so glavne značilnosti pomladnega Tedna restavracij 2015. Sprejemanje rezervacij se je začelo 1. marca, Teden restavracij pa bo tokrat trajal kar deset dni, od 20. do 29. marca.

Jesenski del Tedna restavracij je bil rekorden, saj je v devetih dneh v 77 restavracijah posebne menije z najmanj tremi hodi preizkušalo kar 31.975 gostov. Odkar se je Teden restavracij začel, v okviru mariborske Evropske prestolnice kulture leta 2012, je tako vsaka ponovitev presegla prejšnjo; več restavracij, več ustvarjalnosti chefov, več obiskovalcev.

Najboljše slovenske restavracije, ki sodelujejo v Tednu restavracij, so jeseni z rezervacijami zapolnile razpoložljiva mesta že v nekaj dneh, zato bo tudi tokrat potrebno pohiteti. Na www.tedenrestavracij.si so objavljeni vsi potrebni podatki, o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih, in predvsem izbiri menijev. Zanimiva novost med temi podatki je pregled lokalnih dobaviteljev in pridelovalcev, ki so jih chefi vključili v svoje menije, prav tako pa je večina restavracij pripravila k menijem tudi vinsko spremljavo (z doplačilom).

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor sodelujočih restavracij: ”Teden restavracij je predstavitev vrhunske slovenske kulinarike. Tako kot se razvija slovenska kulinarika, se zato razvija tudi Teden restavracij. Če hočemo, da bo gostov vsako leto več – in če hočemo, da se bo čim več gostov vračalo v restavracije in gostilne tudi izven Tedna restavracij -, moramo vsako leto poskrbeti za nekaj novega. Zato bo odslej Teden restavracij vsako leto imel osrednjo temo. Osrednja tema leta 2015 bo slovenska kuhinja, toda z vidika prispevka chefov k njenemu razvoju in napredku.”

Meniji po 15 evrov bodo v času spomladanskega Tedna restavracij tako predstavili:

  • kreativnost: chefov prispevek novi slovenski kuhinji,
  • kakovost: vsaka restavracija in gostilna predstavi (vsaj) enega lokalnega pridelovalca,
  • hrana & vino: vsak meni priporoči vinsko spremljavo (vsaj) enega slovenskega vinarja.

Sodelujoče restavracije:

Ošterija Debeluh, Brežice; Skipass restavracija, Kranjska Gora; Hiša Denk, Zgornja Kungota; Oštarija, Dolenjske Toplice; Vila Podvin, Mošnje; Gostilna Gastuž, Žiče; Gostilna pri Lešniku, Maribor; Gostilna Repovž, Šentjanž; Restavracija 1906 v hotelu Triglav, Bled; Pri Florjanu, Maribor; Restavracija Mak, Maribor; Gostilna Kobjeglava, Štanjel; Gostilna Dvor Jezeršek, Zgornji Brnik; Domačija Gora pod lipo, Tinjska gora; Gostilna Šiker, Močna; Gostilna Rajh, Bakovci; Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve; Restavracija Marina, Izola; Shambala, Ljubljana; Restavracija Terasa, Maribor; Gostilna Pr’Bizjak, Zgornja Bela; Smrekarjev hram, Ljubljana; Restavracija Pri levu, Ljubljana; Gostilna na gradu, Ljubljana; Gostišče Jurg, Male Rodne; Restavracija Grad Otočec, Otočec; Restavracija Hotel Cubo, Ljubljana; Restavracija Donatela, Rogaška Slatina; Gostilna Krištof, Predoslje; Gostišče Dolinšek, Vrh pri Boštanju; Hiša kulinarike Manna, Ljubljana; Galerija okusov, Novo Celje; Bistro Zvezda, Ljubljana;  Gostilna Pr’Matičku, Kranj; Hiša Torkla, Korte; Hotel Vander, Ljubljana; Gordia, Ankaran; Boheja, Novo Mesto; Maxim, Ljubljana; Vila Herberstein, Velenje; Gostilna Čubr, Križ; Gostilna Francl, Zagrad; Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče; Gostilna k Rotund, Selo; Kendov dvorec, Spodnja Idrija; Gostilna Mahorčič, Rodik; Okrepčevalnica Ruj, Dol pri Vogljah; TaBar, Ljubljana; Harfa, Ljubljana; Domačija Kabaj Morel, Šlovrenc; Valvas’or, Ljubljana; GredičAvenanti, Ceglo; Gostilna Tramšek, Žerovinci; JB restavracija, Ljubljana; Pavus, grad Tabor Laško; Gostilna Špengl, Celje; DAM restavracija, Nova Gorica; Rožmarin, Maribor; Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče; Element, Ljubljana; Strelec, Ljubljana; Gostilna Šempeter, Bistrica pri Sotli; Hotel Evropa, Celje; Arkade Cigoj, Črniče; Gostišče Grič, Šentjošt; Gostilna Pri Danilu, Reteče; Gostilna Vovko, Ratež; Etna, Divača; Špacapanova hiša, Komen; Hiša Raduha, Luče; Restavracija Mark, Šempeter pri Gorici; Evergreen, Smlednik; Tokyo piknik, Ljubljana; Koroška hiša pri lipi, Muta; Gostilna Tonček,  Beltinci; Gostilna Tomi, Portorož; Restavracija Topli val, Kobarid; Domačija Novak, Sadinja vas; Restavracija Kaiser, Rogaška Slatina; Štalca pri Vodniku, Ljubljana; Okrepčevalnica Luda, Ljubljana; Gostilna Kunstelj, Radovljica


Avtor prispevka: Uroš Mencinger | Objavljeno: 28.05.2015