Teden restavracij: le najboljši

Znova več sodelujočih restavracij – Razširjenost po vsej Sloveniji – Sodelujejo lahko le najboljše – Več kot sto posebnih menijev – Največ za mesojedce, a posebna ponudba tudi za vegane, vegetarijance, ljubitelje rib.

V pomladnem Tednu restavracij 2016 sodeluje 86 slovenskih gostiln in restavracij. Število sodelujočih restavracij se povečuje iz leta v leto, vendar se še bolj povečuje število restavracij, ki bi rade sodelovale. Teden restavracij s tem vztraja pri kriteriju kakovosti, zato so na novo vključene le tiste restavracije, ki so pred tem ocenjene. Osnovni kriterij so 4 Nedelovi sončki, čeprav sodeluje tudi tudi nekaj restavracij z nižjo oceno (3,5).

Selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger: ” Nekatere regije so kulinarično zelo dobro razvite, druge precej slabše. Za Teden restavracij pa je pomembno, da je razširjen po vsej Sloveniji. Zato vključujemo restavracije, za katere menimo, da lahko pripravijo vrhunske posebne menije. Želimo, da Teden restavracij prispeva k dvigu kakovosti slovenske kulinarike! Prav tako pa je tudi pomembno, da je ponudba posebnih menijev čim bolj raznolika.”

 

V lanskem spomladanskem Tednu restavracij je sodelovalo 82 restavracij, leto pred tem 69, začetek je bil leta 2012 z osmimi. Jesenski Teden restavracij je vsako leto nekoliko bolj množičen, tako s sodelujočimi restavracijami kot po obisku. Lani jeseni je sodelovalo 87 restavracij, leto pred tem 77. Lanski spomladanski TR je imel 34 tisoč gostov, jesenski 42 tisoč.

V Tednu restavracij sodelujejo najboljše ocenjene slovenske restavracije in gostilne. Ne sodelujejo pa čisto vse, konkretno: od štirih restavracij z najvišjo (slovensko) oceno 5,5 sončkov, tokrat sodelujeta dve (JB restavracija in Hiša Denk). Gostilna pri Lojzetu sodeluje vsako leto le v jesenskem TR, Hiša Franko pa doslej še ni sodelovala v Tednu restavracij. Od 16 restavracij in gostiln, ki so prejele oceno 5 sončkov, jih tokrat od 11. do 20. marca sodeluje 15, od 25 restavracij, ki so prejele oceno 4,5, jih sodeluje 17. Sicer ima med sodelujočimi še 37 restavracij oceno 4 ter 18 oceno 3,5.

Regije so v spomladanskem Tednu restavracij tako zastopane: Ljubljana z okolico 26 sodelujočih restavracij in gostiln, Štajerska 21, Primorska 14, Gorenjska 11, Dolenjska 10, Prekmurje 2, Koroška 1, Notranjska 1.

 

Več kot 100 posebnih menijev

Sodelujoče restavracije bodo na spomladanskem Tednu restavracij 2016 od 11. do 20. marca gostom pripravile skupaj več kot 100 posebnih menijev po posebni ceni 16 evrov za najmanj 3 hode.

Sodelujoče restavracije same izberejo posebne menije. Ponuditi morajo najmanj enega, lahko pa jih več. Glede posebnih želja in zahtev gostov je te potrebno sporočiti pri rezervaciji in se dogovoriti. Največ vprašanj je vedno glede ponudbe za vegance in vegetarijance. Za prve sta posebna menija pripravili le Restavracija Slon 1552 iz Ljubljane in Špacapanova hiša iz Komna. Vegetarijanske posebne TR menije so pripravili: Restavracija Harfa in Restavracija Vander, Ljubljana, Gostilna Kunstelj, Radovljica, Gostilna Dvor Jezeršek, Zgornji Brnik, Gostišče Grič, Horjul, Gostilna Kobjeglava, Štanjel, Gostišče Primorka, Strunjan in Hotel Piran, Piran.

Bolj množična bo od 11. do 20. marca ponudba posebnih ribjih menijev – Gorenjska: Restavracija Julijana, Restavracija 1906, Vila Podvin, Restavracija Skipass, Gostilna pr’ Matičku, Restavracija Lambergh, Gostilna Pr Bizjak; Dolenjska: Gostilna Vovko, Boheja, Pr’Mrtinet; Primorska: Kendov dvorec, Hotel Marina, Restavracija Topli val, Gostišče Primorka, Hotel Piran, Casa Nostromo, Gostilna Tomi; Štajerska: Hiša Raduha, Rožmarin, Gostilna Šempeter, Hotel Evropa, Restavracija Sedem, Gostilna pri Lešniku; Prekmurje: Gostilna Rajh; Ljubljana z okolico: Gostilna na gradu, Restavracija Harfa, Restavracija Slon 1552, Restavracija Pri levu, Špajza, Hotel Vander, Hotel Cubo, Gostilna Mihovec, Valvas’or, Element, Okrepčevalnica Luda, Gostilna Repnik, Bistro Zvezda, Gostilna Bistra.


Avtor prispevka: Uroš Mencinger | Objavljeno: 29.02.2016