Teden restavracij: kdo je najboljši?!

Od 22. do 30. marca bodo gostinci tekmovali med seboj, kdo bo pripravil boljši meni, gostje pa, kdo bo v devetih dneh preizkusil več jedi

V spomladanskem tednu restavracij 2014 sodeluje 68 vrhunskih slovenskih restavracij in gostiln. Njihovi chefi so dobrojedcem pripravili skupaj kar 100 posebnih menijev, ki jih bodo ponujali za prijaznih 14 evrov. Veliko teh menijev ni v treh hodih, temveč so nekateri poskrbeli še za priboljške, od pozdrava iz kuhinje, ki je več od običajnega pogrinjka, do dodatnih hodov in celo vinske spremljave. Ob tem pa še narava dodaja svoje!

”Lahko spremenim meni? Divji šparglji so letos tako zgodnji, da jih moram vključiti v ponudbo tedna restavracij,” se je z Obale oglasil chef restavracije hotela Marina iz Izole Ivica Evačič – Ivek. Zato se lahko do začetka Tedna restavracij 22. marca zgodi še kakšno prijetno presenečenje v obliki novih sestavin, dodatnih krožnikov, še bolj pestre in sezonske ponudbe. Kajti: Teden restavracij je predstavitev vrhunske slovenske kulinarike in tukaj se želi vsak chef izkazati.

Uroš Mencinger, kulinarični kritik Nedela in selektor Tedna restavracij: ”Cilj ni poceni jesti. Cilj je dobro jesti! Cena je samo pot do uresničitve tega cilja!”

Ta pot pa je očitno prava. Že lani jeseni so vrhunski slovenski chefi priznali: ”Nikoli še nismo tako delali …” Zato, ker še nikoli niso bili tako polni. Letos spomladi bo spet tako, kažejo rezervacije v 68 restavracijah. ”Telefon moram polniti vsaki dve uri, toliko je klicev,” je sporočilo Leona Furmana z ”vroče linije” Gostilne na gradu. ”Pri nas je med tednom bolj mirno, a v času Tedna restavracij očitno ne bo tako,” pa je vesel rezervacij Peter Patajac iz Ruja na Krasu.

Nekateri so že polni, v nekaterih restavracijah je le v posameznih dnevih še nekaj prostora, toda večina jih je Tednu restavracij namenila vse svoje razpoložljive kapacitete, zato še vedno niste prepozni. V spomladanskem izboru Tedna restavracij sta dve (od štirih) restavracij z izvenserijsko oceno 5,5 sončkov, toda s petimi sončki, ki pomenijo slovenski vrh, jih je kar deset in prav toliko je še restavracij, ki so tik pod vrhom (4,5 sončkov)! Toda, to še ni zagotovilo, da bodo ravno te v času Tedna restavracij tudi najboljše. Osnova izbora so bili 4 sončki – zraven so tiste, ki lahko ponudijo takšno kakovost v treh hodih, da se gostom ne smeji le zaradi nizke cene, temveč visoke kakovosti!

V času tedna restavracij od 22. do 30. marca bodo zato gostinci tekmovali med seboj, kdo bo pripravil boljši meni, gostje pa, kdo bo v devetih dneh preizkusil več jedi. Gostje tako v času najbolj kulinaričnega tedna v letu postanejo kulinarični kritiki, chefi in kuharji pa v Tednu restavracij delajo tako kot niso še nikoli. Predvsem pa Teden restavracij dokazuje, da v Sloveniji nimamo le treh, štirih vrhunskih restavracij, temveč jih je vsaj toliko kot jih je vključenih v akcijo visoke kakovosti za nizko ceno.

 


Avtor prispevka: Uroš Mencinger | Objavljeno: 11.03.2014