Teden restavracij 2014, 1. del: več kot 15.000 gostov!

Po uspešnem pomladnem Tednu restavracij vedno večje slovensko kulinarično gibanje že komaj čaka na jesensko nadaljevanje, v katerem bodo v še več vrhunskih restavracijah v menijih za 14 evrov in s chefovim podpisom nastopale sezonske in lokalne sestavine s poreklom

Že lanske številke so bile izjemne, toda že prvi del Tedna restavracij 2014 jih je presegel! V devetih pomladnih dneh je 69 vrhunskih slovenskih restavracij v okviru Tedna restavracij – 100 posebnih menijev po posebni, enotni ceni 14 evrov – obiskalo več kot 15.000 gostov!

Odmevi gostov po sklenjenem prvem, pomladnem, delu Tedna restavracij 2014 krožijo po socialnih omrežjih in svoje navdušenje nad dobrojedskimi predstavami v 69 restavracijah po vsej Sloveniji združujejo v skupno vprašanje: ”Kdaj se začne sprejemanje rezervacij za jesenski del?” A na to bo potrebno počakati do konca septembra …

Tudi odmevi gostincev imajo skupni imenovalec, ki ga je bard slovenske vrhunske kulinarike, edini z Michelinovo zvezdico odlikovani slovenski chef, Andrej Kuhar iz ljubljanskega Maxima tako povzel: ”Vedeli smo, da bo zanimanje veliko, a vseeno smo bili presenečeni. Takšno zanimanje kot letos, to je nekaj izjemnega, zaradi tega gostincem v teh kriznih časih hitreje bije srce, to je tudi dokaz, da je slovenska vrhunska kulinarika na pohodu do kakovosti velikih, že uveljavljenih kulinaričnih dežel.”

Mnenja gostincev o Tednu restavracij in njihova razmišljanja o jedeh, gostih, kakovosti slovenske kulinarike, smo sestavili v video mozaik (spodaj), ki si ga lahko ogledate tudi na You Tube:

kliknite tukaj

Do jeseni bomo obiskali in ocenili še nekaj restavracij in gostiln, ki si želijo in zaslužijo sodelovati v Tednu restavracij. Nekaj jih je pomladi manjkalo, nekaj jih zraven ne bo več jeseni … Cilj Tedna restavracij je namreč jasen: sodelujejo samo in vsi najboljši!

Prav kakovost je tista stalnica, ki vrhunskim chefom po vsakem uspešno zaključenem Tednu restavracij ob spodbudi predstavlja največji izziv. Bojazen zaradi gostov, ki bi prišli le zaradi nizke cene, je namreč, že zdavnaj izpuhtela; lepo je povedala Andreja Kovačič iz Hiše Torkla: ”Neverjetno” Kakšno kulinarično gibanje!” Gostje prihajajo zaradi kakovosti menijev in restavracij, nizka cena pa jim omogoča, da v teh devetih najbolj kulinaričnih dneh v letu obiščejo več restavracij. Ksenija Mahorčič, gostilna Mahorčič: ”Dopoldan so na Gorenjskem, zvečer pa pridejo k nam na Primorsko. In se že veselijo obiskov jutri na Dolenjskem in Štajerskem.”

Tudi bojazen, da bodo gostinci zaradi nizke cene uporabljali cenene sestavine, se je izkazala za neutemeljeno. Sto pomladnih menijev je najboljši dokaz za to. Jeseni bo zato še večji poudarek na lokalnih in sezonskih sestavinah, vsak jesenski meni pa bo moral predstaviti vsaj enega lokalnega pridelovalca oziroma njegovo živilo s poreklom!

”Bilo je noro, nepozabno, zabavno,” je utrujen po napornih devetih dneh opisal ”teden, ki za kulinariko v Sloveniji pomeni zelo veliko” Janez Bratovž iz JB restavracije. Kako bo šele jeseni?!

 


Avtor prispevka: Uroš Mencinger | Objavljeno: 08.04.2014