Rezerviranje se je začelo!

Jesenski Teden restavracij bo od 18. do 26. oktobra v 77 restavracijah in gostilnah po vsej Sloveniji, s 120 meniji po 14 evrov za 4 sončke

Jesenski del akcije Teden restavracij, ki ponuja posebne menije v najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah za samo 14 evrov, bo potekal od 18. do 26. oktobra, restavracije pa so že začele sprejemati rezervacije. Potrebno bo pohiteti, saj so bile nekatere spomladi razprodane že drugi dan.

V tokratnem Tednu restavracij sodeluje deset novih restavracij, tako da jih je skupaj kar 77. Vse ponujajo posebne menije z najmanj tremi hodi po enotni ceni 14 evrov.

Kriterij našega izbora restavracij in gostiln je bil najvišji, to pa pomeni: kakovost za prijazno ceno, torej meni za samo 14 evrov, toda za kar 4 sončke!

Jesenski meniji dokazujejo ustvarjalnost najboljših slovenskih chefov ter njihovo lokalno-sezonsko opredeljenost. To bo resnično najbolj kulinaričen in okusen teden v letu, ki zato traja kar devet dni.

Že spomladanski del Tedna restavracij je odlično uspel; marca je sodelovalo 69 restavracij,  ki so ponudile skupno 100 posebnih menijev za 14 evrov, navdušenih pa je bilo več kot 12.000 gostov v polnih restavracijah!

Odkar se je Teden restavracij začel, v okviru mariborske Evropske prestolnice kulture leta 2012, je vsaka ponovitev presegla prejšnjo; več restavracij, več ustvarjalnosti chefov, več obiskovalcev.

Večina restavracij ponuja več menijev, veliko med njimi ponuja ob doplačilu še dodatne hode in vinsko spremljavo, prav vse pa dobesedno tekmujejo med seboj v izvirnosti in ustvarjalnosti. Že zdaj je jasno, da bo jesenski Teden restavracij v znamenju lokalnih in sezonskih sestavin.

Chefi o pripravljenih menijih

Kaj pripravljate za Teden restavracij?

Igor Jagodic, Strelec, Ljubljana: ”Pri predjedi bomo uporabili sezonski sestavini, bučo in rdečo peso, pripravljeni na več različnih načinov. Pri glavni jedi pa bomo tipično ljubljansko jed, goveji rep in pražen krompir, smo jo pripravili že za Okuse Ljubljane, spremenili, da bo jed po naše.”

Uroš Štefelin, Vila Podvin, Mošnje: ”Raziskujem jedi naše dediščine in jih pripravljam iz sestavin z okoliških kmetij. S sodobnimi postopki, ki ohranjajo pristne okuse in zdrave sestavine, bom tako ponudil iz nove slovenske kuhinje govnač, ocvirkovco, svinjski file v tepkovem ovoju, repo v testu, pšenični zdrob s čokolado in jabolki.”

Janez Bratovž, JB restavracija, Ljubljana: ”Pašteta s črnim česnom, bela riba v kadaifu, telečji rep z gobami. Da se čas ustavi in se prepustiš uživanju.”

Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu, Zemono: ”Ne bi rad preveč izdal, ker bi rad prijetno presenečene goste. Bo pa vipavsko, primorsko in Lojzetovo.”

Jure Kordež, restavracija 1906, Bled: ”Tradicionalno slovensko na nov način, bučna juha z limonovo travo, raviol z grahom in meto, hruškov zavitek s pehtranovo omako.”

Tomaž Bolka, Gostilna Krištof, Predoslje: ”Tokrat bo v meniju tudi meso, da ne bodo gostje rekli, da pri Krištofu ni mesnih dobrot. A bo tudi Fondin brancin, ker smo bili med prvimi, ki smo na jedilne liste napisali tudi priimek Piranskega brancina.”

Marija Zaveršek, Gostilna Francl, Zagrad pri Celju: ”Naravi dovolimo, da narekuje naše jedilnike. Torej pesna juha, hokaido buča, žlikrof prekajene postrvi, kostanj, jurka.”

Breda Cotar, Gostilna Šiker, Močna: ”Sezonsko in s pridihom tradicije: kremna bučna juha, domače kolinice, slivov zavitek s čokolado.”

Srečo Kunst, Gostilna Šempeter, Bistrica ob Sotli: ”Z željo ohranjati slovensko kulinariko smo v meni vključili krško-poljskega prašiča, kot dimljeno cesarsko meso, v ruladi, s čebulno marmelado, kot predjed, pred kopunovim ragujem.”

Roberto Gregorčič, Oštarija, Dolenjske Toplice: ”Meni Tedna restavracij je sestavljen iz živeža, ki ga je obrodila jesen, pripravili pa ga bomo s kreativnim posegom v preteklost in zazrti v prihodnost.”

Gašper Kordež, Skipass restavracija, Kranjska Gora: ”Doživetje treh dežel! Lososov tatarski, linguini s zajčkom, pomarančna tortica z olivnim oljem.”

Luka Košir, Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom: ”Zelo sveže goveje srce, zorjena teletina v lišajih, hrustljav goveji jezik, zelenjavna šara, kamut hruškova pita. In še kaj.”

Mojca Trnovec, gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče: ”Stojimo za hišnim sloganom »Domače malo drugače«. Letošnja jesen je pri nas pravo razkošje pridelkov, ki smo jih od pomladi z ljubeznijo negovali.”


Avtor prispevka: Uroš Mencinger | Objavljeno: 27.09.2014