Prvo pravilo: ne na slepo

Teden restavracij spreminja naše navade – Pravočasno rezerviranje v restavraciji dviguje kakovost ponudbe – Še je nekaj prostora, zato pohitite

Eno je fast food, malica ali mimojede, takrat izbirajo želodec, ura in denarnica. Nekaj povsem drugega pa je, ko v gostilno ali restavracijo ne gremo (le) zaradi lakote, temveč zaradi doživetja, zabave, dogodka. Ko ni vsakdanje. Ker si želimo nekaj posebnega!
Gremo takrat kar na slepo? Ali tja, kjer smo bili dopoldan mimojede? Izberemo vedno isto gostilno?

Teden restavracij ima na vsa tri zgornja vprašanja eden in isti odgovor: ”Ne!” Tudi Slovenci smo začeli izbirati gostilne in restavracije in si svojo mizo v njih rezervirati. O tem potrjujejo chefi iz vseh koncev dežele.

David Vračko, restavracija Mak, Maribor: ”To pa se dogaja! Telefon ves čas zvoni.”

Ksenija Mahorčič, gostilna Mahorčič, Rodik: ”Toliko klicev nismo imeli še nikoli! Iz vseh koncev Slovenije nas kličejo za rezervacije.”

Igor Jagodic, restavracija Strelec, Ljubljana: ”Že pred tednom dni smo bili razprodani za čas tedna restavracij, toda telefoni še kar zvonijo in gostje se težko sprijaznijo s tem, da so prepozni.”

Boris Novak, domačija Novak, Sadinja vas: ”Kakšen naval! Prav hudo mi je, ker smo že razprodani.”

Teden restavracij je devet dni priložnosti, da obiščemo gostilno, o kateri smo slišali in brali, v katero ne gremo vsak dan in ki ravno za našim vogalom. Seveda, atraktivnost te priložnosti je predvsem v ceni – trije hodi za 13 evrov! Sicer pa 30, 40, 50 ali še več … Ali to, torej, pomeni, da bomo obiskovali gostilne le še devet dni v letu?

Ravno to, da Teden restavracij že spreminja naše navade, je dokaz, da je tudi ta odgovor: ”Ne!”

Doslej so bili tisti, ki so kosilo ali večerjo ”zunaj” načrtovali, ko so glede na čas, priložnost, pričakovanje, denarnico, dogodek izbrali najbolj primerno gostilno ali restavracijo, v veliki manjšini. V Tednu restavracij od 12. do 20. oktobra, pa bodo tisti, ki bodo šli kar na slepo, brez rezervacije, ostali, žal, lačni. Ker ne bo več prostora. Ker so drugi že dolgo pred tem in pravočasno rezervirali!
Vrhunskim slovenskim restavracijam ni potrebno ob primerjavi s svetovno konkurenco zardevati! Imamo deset ali celo petnajst res zelo dobrih, v katerih je obisk prav takšno kulinarično doživetje kot v dosti bolj znanih tujih restavracijah. A dve veliki razliki sta vseeno! Prva je cena: vrhunske slovenske restavracije so cenejše od primerljivih pri sosedih v Avstriji in Italiji, in še bolj od tistih v Nemčiji, Franciji, Španiji, ZDA. In druga: v vrhunskih tujih restavracijah noben gost niti ne pomisli, da ne bi rezerviral; pri nas pa so takšni v manjšini.

Rezervacija ni nobena kaprica. Ker rezerviraš, veš kam greš in tudi zakaj. Veš, kaj lahko tam pričakuješ in zahtevaš. Veš, ne nazadnje, tudi, koliko te bo stalo. Ko rezerviraš, se lahko tudi pozanimaš o posebni ponudbi, izraziš posebne želje, izbereš točno določeno mizo.

Vrhunske tuje restavracije imajo posebne službe za sprejemanje rezervacij. Pokličejo te dan pred obiskom in preverijo, ali boš točen, še tik pred prihodom. Pozanimajo se o posebnih željah in zahtevah. Predvsem pa se prepričajo, da boš res prišel. In v najboljših tujih je potrebno rezervirati že več mesecev vnaprej. Ne le v času Tedna restavracij …

Chef tako vsak dan že vnaprej ve, kaj ga čaka. Gostje ga ne presenetijo, temveč on preseneti njih. Kakovost ponudbe je tako neprimerno višja in boljša. Rezervacija je sestavni in prvi del kulinaričnega dogodka v vsaki dobri gostilni ali restavraciji!
To smo s Tednom restavracij, torej, že dosegli. Od tega, kako se bodo izkazali chefi s svojimi posebnimi meniji za 13 evrov med 12. in 20. oktobrom v 65 vrhunskih gostilnah in restavracijah po vsej Sloveniji, pa bo odvisno, ali boste v njih rezervirali tudi po tem datumu. Pošteno, kaj ne?!

P.s. Vsi še niso razprodani. Nasvet: gostilna Denk, chef Gregor Vračko, Zgornja Kungota, telefon 02 656 3551.


Avtor prispevka: Uroš Mencinger | Objavljeno: 05.10.2013