Narava v treh hodih

Najboljši slovenski chefi in chefinje vabijo na najokusnejši teden letošnje pomladi! Med 10. in 19. marcem bo 99 slovenskih restavracij goste razvajalo s posebnimi meniji, polnimi svežih lokalnih spomladanskih okusov, po enotni ceni 17 evrov.

Včasih so zimo odganjali in pomlad naznanjali le kurenti, v zadnjih letih pa jim pri tem pomagajo tudi vrhunski chefi in chefinje! Ti namreč že šesto leto zapored v sklopu Tedna restavracij gostijo dobrojedce in dobrojedke iz vse Slovenije ter prebujanje narave ujemajo v domiselne kulinarične kreacije. Samo lani je v njihovih dobrotah uživalo več kot 82.000 gostov, ki postajajo iz leta v leto radovednejši, zahtevnejši in bolj izkušeni. Teden restavracij tako ne zvišuje zgolj kakovosti gostinske ponudbe, temveč hkrati pasivne goste spreminja v aktivne (dobro)jedce.

Prihajajoči Teden restavracij bo nedvomno največji in najodmevnejši doslej. K sodelovanju so bile povabljene le tiste restavracije, ki so si v očeh selektorja akcije, kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja, prislužile vsaj en srček, ali so na dobri poti, da tega osvojijo. Odziv je bil ogromen – kar 99 vrhunskih restavracij iz vseh koncev Slovenije, od tega devet novih, bo deset dni v marcu goste vabilo s posebnimi meniji po enotni ceni. Po številu sodelujočih restavracij od letos naprej prednjači Štajerska (27) pred Ljubljano z okolico (26), sledijo jima Gorenjska (15), Primorska (14) in Dolenjska (13), ter Prekmurje (2), Notranjska (1) in Koroška (1).

Vsak novi Teden restavracij postavi slovenskim vrhunskim chefom novi izziv. V letošnjem letu je to narava! Sredi marca se začne že prebujati, toda pomlad še ni nastopila. V menijih Tedna restavracij 2017 si želimo čim več narave in naravnega! Seveda pa mora ostati tudi vse tisto, kar so chefi upoštevali že doslej: kreativnost v odnosu do tradicije, ki se kaže v jedeh nove slovenske kuhinje; uporaba lokalnih sestavin in pletenje mreže lokalnih pridelovalcev in dobaviteljev; ter prezentacija jedi, saj prve jejo oči.

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij:

”Ne raste le število gostov Tedna restavracij, temveč so ti gostje tudi vedno bolj osveščeni. Ne nazadnje se cena menijev TR poveča za evro z vsako letnico, zato tudi gostje vsako leto več zahtevajo in pričakujejo. Ob tem je spomladanski Teden restavracij za chefe še poseben izziv, saj morajo menije ustvariti v zimskem času, gostje pa sredi marca pričakujejo na krožnikih že pomlad. In letos je rdeča, pravzaprav zelena, nit Tedna restavracij še narava. Kako jo bodo slovenski chefi prebudili v svojih jedeh, bo med 10. in 19. marcem ocenjevalo veliko gibanje slovenskih dobrojedcev.”

 

Na spomladanskem Tednu Restavracij 2017 se bodo prvič predstavili:


Avtor prispevka: Žan Lebe | Objavljeno: 24.02.2017