Dobre jedi za 13 evrov

Najbolj kulinaričen teden v letu – Teden restavracij v 65 vrhunskih slovenskih restavracijah, od 12. do 20. oktobra – Kakovost slovenske kulinarične ponudbe in spreminjanje navad gostov

Teden restavracij se je začel! ”Končno,” so rekli oboji, chefi, ki so že teden dni prej na veliko pripravljali in kuhali, in gostje, ki so si ta teden rezervirali za svoja kulinarična raziskovanja po slovenskih restavracijah in gostilnah. ”Potrudili se bomo tako kot vedno, ne glede na ceno,” je tik pred začetkom, na predstavitvi TR novinarjem v restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu obljubil chef Igor Jagodic. In s prvo (pred)jedjo, ravioli nadevanimi z dimljeno postrvijo, krompirjem in zelišči, v globoki skodeli s pirejem rdeče pese in peno hrena, tudi odprl Teden restavracij.

Novinarska konferenca je bila potrebna predvsem zato, da je medijem sporočila, kar je pred tem šlo že množično od ust do ust. Uroš Mencinger, v imenu organizatorja: ”Med 12. in 20. oktobrom se bo med 65 restavracijami po vsej Sloveniji močno povečan promet. Restavracije bodo polne, gostje pa bodo potovali od ene do druge.”

A za vse bo, žal, zmanjkalo prostora. Dan pred začetkom je bilo 20 restavracij že zasedenih! Toda še zadnji dan je oceno 4 sončke prejela še ena nova in zaokrožila številko na 65, tako da je za iskanje sreče in prostora še vedno več kot 40 restavracij.

Vsekakor se nam obeta najbolj kulinaričen teden v tem letu. Andrej Kuhar, Maxim: ”Tako polni še nismo bili, v Maximu in Romansi smo prebukirani, toda brez skrbi, bomo že zmogli skuhati za vse.” Janez Bratovž, JB restavracija: ”Polni smo bili v eni uri, klici pa se še vedno vrstijo. Prošenj je najmanj desetkrat več kot je prostora.”

In vse to zaradi treh hodov za le 13 evrov? Način rezerviranja ne potrjuje teze le o nizki ceni! Veliko gostov bo ta teden enostavno izkoristilo za kulinarično razvajanje, saj bodo potovali od restavracije do restavracije. Ni jih malo, ki so rezervirali vsak dan in v več kot desetih restavracijah. Niso rezervirali le v domačem kraju in v najbližji restavraciji, temveč bodo Štajerci potovali na Primorsko, Notranjci v Prekmurje, Gorenjci na Koroško, Ljubljana pa je tako najbolj polna. Teden restavracij je dogodek, ki ga dobrojedci nočejo zamuditi!

V zvezi s Tednom restavracij bi zato rad opozoril predvsem na dve strani, ki ne izhajata le iz nizke cene menijev,” je opozoril Uroš Mencinger. ”Gre za kakovost slovenske vrhunske kuhinje in za spreminjanje ustaljenih navad gostov.”

Kakovost kulinarični kritik Nedela vidi v naslednjih značilnostih Tedna restavracij: sodelujejo lahko le najboljši, saj se restavracije niso mogle same prijaviti; sodeluje kar 65 restavracij, kar priča o široki kakovostni ponudbi v Sloveniji; chefi bodo dokazali, da se da tudi za 13 evrov ponuditi kakovost; chefi na nek način tekmujejo med seboj, saj se vsak hoče izkazati; gostje bodo ocenjevali in preverili, kaj in kako sta kulinarična kritika ocenila; akcija spreminja odnos gostov do kakovosti v restavracijah in odnos do kakovostne hrane ter nasploh prehrane.

To spreminjanje navad pa se vidi še v: načrtovanju obiskov, izbiranju restavracij na spletni strani in v rezerviranju že dolgo pred obiskom; konzumiranju najmanj treh hodov v obliki posebnih menijev, brez spreminjanja.

Uroš Mencinger: ”Oblikuje se posebno gibanje, dobrovoljno, dobronamerno, dobrojedsko … V tem Tednu se bomo pogovarjali o dobrih jedeh, okusih, chefih, receptih. In ne bomo le politizirali!”


Avtor prispevka: Uroš Mencinger | Objavljeno: 11.10.2013